SPTZBRGN i Mercedesmagasinet

Fra traust til raffinert og eksotisk

Sptzbrgn er et lite designbyrå som helt klart treffer noe i tiden.

Noe er på gang i det lange landet vårt – det er bare å slenge seg med.

Magne Furuholmen har allerede ett, programleder Kåre Magnus Berg har skaffet seg ett og Ari Behn har selvfølgelig ett. Menn som få av oss vil velge å kalle trauste. En perfekte målgruppe for de nye Bunadslipsene til designbyrået Sptzbrgn. Da slipsene ble lansert mot jul i fjor var gründerne Tanja Holmen og Jarle Hagen spente på hvor mange av disse mennene det fantes i Norge. Det skulle vise seg at det var flere enn nok. Men det begynte med en tur til New York.

Fra New York til Sptzbrgn

Tanja og Jarle var sultne på å finne et nytt designuttrykk, noe forfriskende, noe som bar sin egen historie, en egen kvalitet.

De dro til New York. Byen som er kjent for å inspirere forfattere, malere, musikere, arkitekter og designere. Men i metropolen fant de at blikket var i ferd med å rette seg mot mer hjemmelige trakter, Skandinavia. Her oppdaget de blant annet at et nyåpnet spisested som het Smörgås fikk uvanlig mye oppmerksomhet. De serverte, som vi kan tenke oss, svenske smørbrød, og hadde i tillegg plassert en nordisk bjørk midt i lokalet. NY gikk av hengslene, og selveste New York Times lagde reportasje. Under Fashion Week 2010 viste G – Star Raw bruk av norske selbumønster i sin nye kolleksjon. Det samme gjorde motehuset Dolce & Gabbana. Det er ikke noe nytt å bruke elementer fra tradisjonell kultur i moteindustrien, eller innen design. Asiatisk kultur har blant annet preget møbler, interiør og klær i lang tid. Det nye er den voksende interessen for Skandinavia. Så får vi tåle at den store byen og mye av verden ellers, omtaler Skandinavia som ett land. Tanja og Jarle dro hjem igjen til det ekte, rene og tradisjonelle Norge.

Den 3. desember 2009 hadde Sptzbrgn verdenspremiere på syv mønstre hentet fra fem av våre mest populære bunader. Designerne ble særlig fascinert av broderiene i Øst – Telemarkbunadene. Hele tre mønstre ble derfor hentet herfra, Øst – Telemark Sort, Øst – Telemark Rød og Øst – Telemark Roserekke. De andre var Nordland Blå, som er kåret til Norges vakreste bunad de to siste årene. Slipset Rogaland Sort er inspirert fra Jelsabunaden, og fra Gudbrandsdalen der Tanya og Jarle er tilhørende, brukte de mønster fra Gudbrandsdalens festbunad og Graffer bunaden.

Designbyrået Sptzbrgn har gitt seg selv det ubeskjedne målet om å bidra til å modernisere norsk kulturarv. Da er det ikke overraskende å finne et reinsdyr i logoen deres, eller malplassert å bruke den hvite elglampen, Moo, fra Northern Lighting som slipshenger. Til og med elgen er ute av solnedgangen og tilbake med ny verdighet. Hva ville vel fornye bunadtradisjonen mer enn å bruke det på et stilig signalplagg for moderne menn! Menn som liker å vise at de fritt kan kombinere tradisjon og Norge anno 2010.

Tiden er moden for å se på oss selv og hvor vi kommer fra med nye øyne. Gode tider har gitt oss en ny selvtillitt som endelig er i ferd med å fordrive rester av jantelover og tilknappet puritanisme. Som den moderne nasjonen Norge tar vi frem gamle tradisjoner og det som gjør oss unike. Vi plukker med oss hva vi synes er bra, og bruker det i nye ideer og kombinasjoner. Andre bølge av nasjonalromantikk slår over oss. Denne gangen er den ikke desperat etter å finne stemmen til en undertrykt nasjon, men springer ut av nysgjerrighet, lekne kombinasjoner og humor. Slik får vi nye bedrifter og produkter som for eksempel Moods of Norway, Norway Says, Snøhetta, Funkle, Northern Lighting og Sptzbrgn.

Norge på langs

Slipsene til Sptzbrgn er ikke, som mange skulle tro et bunadsplagg, men et tidløst trendslips som du kan bruke oftere enn på 17. mai. Mønstrene tilpasses slik at de tar seg godt ut på den lange og smale slipsformen. De er håndbrodert og monteres for hånd av Bunadsøm AS i Trondheim. Helt fra tanken ble født, har Tanja og Jarle vært fast bestemt på at dette skulle gjøres på den grundige måten. Litt fordi tradisjonelt håndverk krever det, men også fordi hvert slips skulle få sin helt spesielle særegenhet og kvalitet av høy klasse. De kontaktet tradisjonsbedrifter som var åpne for å tenke nytt. Rauma Ullvarefabrikk og Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk leverer henholdsvis garn til broderiene, og stakkestoffet til slipsene. Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk er ”verdens beste på bunad” og har produsert ullstoffer til møbler og konfeksjon siden 1887. De reagerte udelt positivt da designbyrået tok kontakt med dem og fortalte om planene om Bunadslips. De forskjellige slipsene produseres ikke av det samme stoffet, hvis du trodde det. Hvert slips er laget av det korrekte stakkestoffet som hører til det aktuelle mønsteret. Designbyrået mener det er dette som er spennende med det nye begrepet de jobber innenfor – sammensmeltingen av kompetanse innen ny og gammel kunnskap som resulterer i nye, tidsriktige produkter.

Ull er ikke ull

Noe de ikke visste så mye om fra før, var ull. Norske sauer går som vi vet for det meste i utmark. Det har sin pris. Den norske Ulla er full av vegetabiler når den kommer inn til bearbeidelse, det vil si oljer fra kvist, frø og annet rusk og rask. Før den kan benyttes sendes den ut av landet for en dyr renseprosess, og den egner seg dårlig til finere stoffer. Dette er grunnen til at blant annet Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, bruker ull fra New Zealand, som er av den samme typen som den norske. Forskjellen er at sauene der går på ”rene” beitemarker, slik at ulla ikke trenger den samme omfattende rensingen som her hjemme. All norsk ull blir brukt, men da hovedsakelig til håndstrikkegarn og teppeproduksjon. Rauma Ullvarefabrikk som leverer broderigarn til slipsene, er en av de få aktørene i Norge som bruker norsk ull renset i Bradford, England.

Selv sitter de to gründerne inne med verdifull erfaring og utdannelser som har kommet godt med. Jarle er utdannet innen Product Design ved Central St. Martins College i London og Westerdal Reklameskole. I tillegg er 12 års erfaring fra reklamebransjen praktisk når du skal lansere et nytt produkt. Til daglig jobber han som brander og designer i Black Moose i Trondheim. Tanja beskriver seg selv som prosjektleder, pedagog og potet med bakgrunn fra UiO, Ntnu, BI Trondheim. Hun var også en av skaperne bak Dali og Orange Club i Trondheim. Det er kanskje poteten i henne som har ført til at hun har utdannelse fra Statens Dykkerskole, og er Norges første profesjonelle, kvinnelige kamskjelldykker.

Denne høsten lanserer de 12 nye slipsmodeller, og fra den 27. august vil de nye designene ligge ute på bloggen deres, www.sptzbgrn/blogg.com.

Det er vel bare kreativiteten som setter grensen for hva disse to gründerne vil servere oss av norsk kultur i ny innpakning fremover. Men nå som verden dreier oppmerksomheten mot Skandinavia gjelder det vel å smi mens jernet er varmt, som det fortsatt heter, enn så lenge.

Vi har verken funnet opp hjulet eller slipset, men vi tror likevel vi har funnet opp noe helt nytt. Sptzbrgn

Designbyrået Sptzbrgn ble født med det ubeskjedne målet om å modernisere norsk kulturarv.

Andre bølge av nasjonalromantikk slår over oss.

<faktaboks/eller lign>

Norgesvenner:

Sptzbrgn: www.sptzbrgn.no

Moods of Norway: www.moodsofnorway.com

Norway says: www.finnishdesignshop.com

Snøhetta: www.snoarc.no

Funkle: www.funkle.no

Northern Lighting: www.northernlighting.no

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “SPTZBRGN i Mercedesmagasinet

  1. Rå stilige slips.Fant dere via denne ukens «kamille»-blad.
    Når kommer slipset som tilhører Østfolsbunaden?? :)

  2. Why are no women wearing your beautiful ties? Your are missing a whole market – half of the people!

  3. Hi!
    The ties are based on the modernisation of the female norwegian national costumes. Around 70% of the norwegian female population proudly wears this Norwegian icon. Norwegian men on the other hand, are not to keen on their national costumes. Therefore the ties are foremost a modernisation of the Norwegian national costume for men, making it modern and more accessible. We certainly have been made aware that there are a large interest for the ties on the International marked. We thank you for the tip and will take it with us in the continuation of SPTZBRGN.

Legg igjen en kommentar