Dagbladet SØNDAG – Et lite stykke Norge

Jarle_Tanja_Hest_høy

Trad match: Tanja Holmen på hesten Abolorio med blå nasjonaldrakt fra Gudbrandsdalen og medgründer Jarle Hagen med matchende slips. De to ville ta vare på norske tradisjoner og samtidig skape noe nytt og annerledes. Tanjas krone er utlånt fra Lise Sjåk Bræk.

Tekst:Guro Danielsen  •  Foto: Anniken Zahl Furunes

Et lite stykke Norge

Bunadslipsene til Jarle Hagen (37) og Tanja Holmen (40) blir heller å finne på popstjerner enn på Husfliden.

Slipset har vært en del av mannens påkledning siden de første nyskapende moteløvene begynte å eksperimentere med tøybiter rundt halsen for rundt 200 år siden. Bredden har variert fra lissesmale til feite flak, men på mønsterfronten har det kanskje ikke skjedd like mye. Du har de ensfargede de med sobre striper, de med ruter. Og så har du de elleville variantene med nisser, tegneseriefigurer og sportslogoer. Til å være fargeklatten i mannens antrekk har slipset ikke blitt viet den oppmerksomheten det kanskje har fortjent. Et kreativt par i Trondheim så muligheten til å bidra.

– Det begynte med en idé og et ønske om å skape noe selv, sier Jarle Hagen.

– Vi ville se hva vi kunne ta med fra den norske kulturarven, modernisere og lage et nytt produkt som kan spre norsk design videre utenlands, sier Tanja Holmen.

De kaller seg «Sptzbrgn», en trendy versjon av «Spitsbergen».

– Det er ett av få ord man kan lese i utlandet uten vokaler, forklarer Hagen.

HAN ER utdannet AD og produktdesigner, hun er pedagog og prosjektleder. Sammen skapte de et bunadsslips. Denne våren kommer sju forskjellige slips med utgangspunkt i de fem mest solgte bunadene i Norge. De er håndbrodert på og med norsk ull, og motivene er klarerte gjennom kommunikasjon med både Bunad- og Folkedraktrådet og advokater.

– Det er strengt med rettigheter, og dessuten er det et moralsk spørsmål om hvordan vi behandler nasjonaldraktene våre, sier Holmen.

– Vi viser respekt for bunaden som festplagg, og samtidig blir den med dette mer tilgjengelig for flere, sier hun.

MED EN PRISLAPP på 2290 kroner er slipsene vel 20 ganger så dyre som et dressmannslips. Men fortsatt til bare brøkdelen av prisen på en hel bunad. Som en del av markedsføringen, har «Sptzbrgn» sørget for at «de riktige folka» har blitt observert med slipsene den siste tida. En del av tanken med å modernisere uttrykket har vært å ta bunadssømmen ut av Husfliden. Slipsene selges på nett og i Retro-butikkene i Trondheim, Bergen og Kristiansand, samt på Norway Designs og Hasla i Oslo.

– Vi fokuserer på butikker som henvender seg til innovatører i Norge. Det er de vi ville skulle bruke slipsene for å introdusere det for folk, sier Hagen. Magne Furuholmen, Hans Petter Moland, Peter Peters, og Kåre Magnus Bergh er blant dem som har brukt slipset i sammenhenger der presse har vært til stede. Det skaper oppmerksomhet.

– Vi benytter oss av nye medier for å fronte produktet uten at det trenger å koste all verdens. Framover vil vi også bruke bloggen vår flittig og oppfordre folk til å legge ut bilde av seg selv så de kan bli «sptzbrgrs», sier Holmen.

NASJONALDAGEN er naturligvis D-dag for folk i bunadsbransjen. Og hvis kjæresten har drakt fra Telemark, Gudbrandsdalen eller Nordland, kan du matche henne. Eller du kan kjøre slips solo, det har visst nok en dokumentert effekt.

– Vi har hørt at det er et godt sjekketriks å gå med bunadsslipset på byen. Jenter i alle aldrer elsker bunader på menn og blir helt spinnville, sier Holmen. Etter å ha deltatt på noen messer og bygget opp merkevaren over tid, kom slipsene sist uke ut i butikkhyllene. Gründerne planlegger flere stunts framover, men vil holde kortene tett til brystet foreløpig.

Da Kåre Magnus Bergh hadde på seg sitt bunadsslips, intervjuet han kronprins Haakon på «Julemorgen». Og kronprinsen skal ha fått med seg et eget slips hjem.

– Så da dukker det kanskje opp på slottsbalkongen 17. mai?

– Hvem vet, humrer Holmen hemmelighetsfullt.

gda@dagbladet.noTelemark_roed_skjorte650pix

Slips: Alternativ herrebunad.

Telemark_roserekke_cardigan650pix

Ekstra fjong: Med bunad på brøstet.Graffer_hvit650pix

Hipt: Tradisjonsrike mønster på vei tilbake.Boks_krone650pixTelemark_sort650pix


Hender_folder650pix


Telemark_roserekke_boks650pix

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Dagbladet SØNDAG – Et lite stykke Norge

Legg igjen en kommentar