Footoshoot for FEELGOOD of NORWAY, Ner-Killingberg gård i Nord-Trøndelag

I forbindelse med Sptzbrgn reportasje og førstesidefoto til julemagasinet til FEELGOOD of NORWAY fikk vi anledning til å fortelle denne lille historien om en av de glemte skattene i Nord-Trøndelag. Bortgjemt, midtveis inne i Trondheimsfjorden i bygda Leksvik i Nord – Trøndelag ligger fascinerende og nærmest magiske Ner-Killingberg gård. 

Sptzbrgns designer og fotograf Jarle Hagen i bunadslipset Telemark Rød – Tanja Holmen i rød trønderbunad utlånt fra Norsk- Flid Trondheim

Bygdas lærer Johan Killingberg som eide gården fra 1890 var brennende opptatt av åndsbrytningene i samtiden, særlig de nasjonale strømningene omkring århundreskiftet og løsrivelsen fra Sverige. Han var i tillegg lidenskapelig opptatt av kunst og kulturhistorie og lot rommene i våningshuset bli kunstnerisk utsmykket på en helt spesiell måte…Veggene i våningshuset er dekket av nasjonalromantiske heldekkende veggmalerier med utgangspunkt i nasjonale kultursymboler. Torghatten med svømmende hvite svaner i solnedgang, massive norske snekledte fjellkjeder, uendelige bjørkeskoger, vikingeskjold, påmalte tømmervegger og nasjonale norrøne slagord. Overdimmensjonerte vikingeinspirerte møbler i heltre dekorert med massive utskårne drager og nisser pryder rommene. Nasjonal vikingeestetikk tatt hele veien ut… Det var Killingbergs venn Anders Havdal som malte veggmaleriene og møblementet og gårdbruker og sløydlærer Christian Oxaas som stod for møbeldesignen. I dag tjener hele gårdsanlegget som en del av Leksvik historie- og Museumslag bygdemuseum og ble i 2011 fredet av Riksantikvaren. Verdt et besøk, åpent sommerstid. Les mer om gårdsanlegget på Leksvik historie- og Museumslag sine facebooksider.

Disse bildene ble muliggjort med eminent hjelp fra arkeolog Eirik Solheim fra NTFK og leder av Leksvik historie-og Museumslag Marit Røstad Dahl, tusen takk til begge:-) Se mer på juleutgaven av FEELGOOD of NORWAY fra Arte Vida AS som kommer i handelen 21.november!

Sptzbrgns designer og fotograf Jarle Hagen i Telemark Rød

En av finstuene på Ner-Killingberg gård

Kuleramme fra Ner-Killingberg gård i Leksvika

Nasjonalromantikk på Ner-Killingberg gård i Leksvika

Inngangen på Ner-Killingberg gård i Leksvika

Nypusset sølv klart for fotografering på Ner-Killingberg gård i Leksvika

Fotograf Jarle Hagen på fotoshoot i Leksvika

Trondheimsfjorden fra Ner-Killingberg gård i Leksvika

Dørvokteren på Ner-Killingberg gård i Leksvika

Arkeolog Eirik Solheim og lederen i Leksvik historie-og museumslag Marit Røstad Dahl

Norsk-Flids nye bunadshefte var med på turen:-)

Ner-Killingberg gård, Leksvik

En tidskapsel fra den gamle skrivestuen

Nasjonalromantisk vikingeestetikk

«Heil og sæl» – vår norrøne arv, lenge før okkupasjonen og 2. verdenskrig

Hvem har gått i denne skoen mon tro?

Sptzbrgns designer og fotograf Jarle Hagen sjekker lyset inne i finstua på Ner-Killingberg gård

Bygdelæreren Johan Killingbergs skrivestue

 

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar