SPTZBRGN i Mercedesmagasinet

Fra traust til raffinert og eksotisk

Sptzbrgn er et lite designbyrå som helt klart treffer noe i tiden.

Noe er på gang i det lange landet vårt – det er bare å slenge seg med.

Magne Furuholmen har allerede ett, programleder Kåre Magnus Berg har skaffet seg ett og Ari Behn har selvfølgelig ett. Menn som få av oss vil velge å kalle trauste. En perfekte målgruppe for de nye Bunadslipsene til designbyrået Sptzbrgn. Da slipsene ble lansert mot jul i fjor var gründerne Tanja Holmen og Jarle Hagen spente på hvor mange av disse mennene det fantes i Norge. Det skulle vise seg at det var flere enn nok. Men det begynte med en tur til New York.

Fra New York til Sptzbrgn

Tanja og Jarle var sultne på å finne et nytt designuttrykk, noe forfriskende, noe som bar sin egen historie, en egen kvalitet.

De dro til New York. Byen som er kjent for å inspirere forfattere, malere, musikere, arkitekter og designere. Men i metropolen fant de at blikket var i ferd med å rette seg mot mer hjemmelige trakter, Skandinavia. Her oppdaget de blant annet at et nyåpnet spisested som het Smörgås fikk uvanlig mye oppmerksomhet. De serverte, som vi kan tenke oss, svenske smørbrød, og hadde i tillegg plassert en nordisk bjørk midt i lokalet. NY gikk av hengslene, og selveste New York Times lagde reportasje. Under Fashion Week 2010 viste G – Star Raw bruk av norske selbumønster i sin nye kolleksjon. Det samme gjorde motehuset Dolce & Gabbana. Det er ikke noe nytt å bruke elementer fra tradisjonell kultur i moteindustrien, eller innen design. Asiatisk kultur har blant annet preget møbler, interiør og klær i lang tid. Det nye er den voksende interessen for Skandinavia. Så får vi tåle at den store byen og mye av verden ellers, omtaler Skandinavia som ett land. Tanja og Jarle dro hjem igjen til det ekte, rene og tradisjonelle Norge.

Den 3. desember 2009 hadde Sptzbrgn verdenspremiere på syv mønstre hentet fra fem av våre mest populære bunader. Designerne ble særlig fascinert av broderiene i Øst – Telemarkbunadene. Hele tre mønstre ble derfor hentet herfra, Øst – Telemark Sort, Øst – Telemark Rød og Øst – Telemark Roserekke. De andre var Nordland Blå, som er kåret til Norges vakreste bunad de to siste årene. Slipset Rogaland Sort er inspirert fra Jelsabunaden, og fra Gudbrandsdalen der Tanya og Jarle er tilhørende, brukte de mønster fra Gudbrandsdalens festbunad og Graffer bunaden.

Continue reading «SPTZBRGN i Mercedesmagasinet»