Vakre bunadslips i mohairkalemank og brosjert silke på vei våren 2015

Vi dykket ned i bunadskatten og fant disse fantastiske stoffene;  mohairkalemank, brosjert kalemank, brosjert silke og jaquardvevd ull og har nå fått tilvirket de første vakre bunadslipsene av disse stoffene. 

Stoffene kommer fra Tyrihans og blir en del av vår utvidete Sptzbrgn bunadslipskolleksjon våren 2015.

Alle stoffene er å finne i ulike deler av kvinnebunadene fra alle deler av landet.  Mange norske bunader har ikke broderte elementer, men man finner gjerne fargerike og vakre stoffer i både livene og stakkene.

brokadeslips silkebilde

 

Fotosafari Ørlandet mai 2014

I forbindelse med den nye silke, brokade og ulldamaskkolleksjonen for 2015 dro vi til Ørlandet for fotoresearch. En vilt vakkert tur…landskapet – en mosaikk av klostre og herregårder, fiskevær og åpne landskap, vindmøller og naturreservat – og himmelen sparte heller ikke på noe og bød på regn, hagl, strålende sol og hard vind ..Trøndelag:-)

 
Bilferge over Trondheimsfjorden, en av Norges dypeste fjorder

Silkeslips- kolleksjonen for 2015

Mange liv (overdel) i kvinnebunader og vester i herrebunadene er laget av brosjert silke i ulike mønstre. Dette gjelder spesielt bunader som bygger på draktskikken mellom 1770 og 1830. Det var oppgangstider i Norge og flere områder i landet hadde godt med penger. Motebildet var påvirket av rokokkostilen og det var ikke uvanlig å importere kostbare stoffer fra utlandet.
Mai står for døren og det er fint å kunne vise frem et par av silkestoffene i SPTZBRGNS nye kolleksjon for 2015: de brosjerte silkestoffene «Madrigal» og «Svartisen» fra Tyrihans.

Ny trøndermodell – Trønder Blå enkel Rose

De tre lærerinnene Ragna Rytter, Ingeborg Krogstad og Kaspara Kyllingstad startet på tidlig 1920 – tallet å samarbeide om det som skulle bli en felles bunad for begge Trøndelagsfylkene. Det var viktig for de tre kvinnene å skape en bunad basert på lokalt tilvirkede materialer og således ble det til at bunaden ble laget av ull og lin.
 Trønder Blå enkel Rose er laget i ren ulldamask med linrenning og er laget av materialet tilhørende livet i Trønderbunaden. Trønder Blå enkel Rose er som resten av SPTZBRGN kolleksjonen sydd for hånd i tråd med gammel tradsjonell håndtverkspraksis.

Slips av tradisjonsrikt mønster i silke fra 1820- tallet

i 1841 giftet Helmer Lundgren seg i Orkdal. Silkestoffet fra vesten han bar ble vevet i Norge en gang på 1820- tallet. Mønsteret på silkestoffet viser fugl Fønix som flyr opp fra en klippe der XVII MAI er hugget inn i granitten. (kilde: museumshandtverkerne.no) Nå lager vi i Sptzbrgn jubileumsslips av stoffet fra Tyrihans, og flere silkeslips er på vei – nydelige stoffer med utgangspunkt i norske bunadsskatter:-)

Tekstilbonanza hos Tyrihans

Noengang fundert på hvor alle de eventyrvakre silketørklærne på enkelte herre og damebunadene kommer fra? Familiebedriften Tyrihans som holder hus på Bryn i Oslo har i over 25 år produsert tekstiler av høy kvalitet. De er levende opptatt av å beholde den norske kulturarven ved å gjenskape stoffer, skjerf og andre produkter som tilhører vår kulturkrets.
Vi tok turen for å se nærmere på potensielle slipsstoffer – Sptzbrgn goes silk!

«Ren ULL» Boken om Norges ullhistorie…og Sptzbrgn er med

Boken «Ren ULL» av ulldottene Tone Skårdal Tobiasson og Ingunn Grimstad Klepp, utgitt av Aschehoug dokumenterer vår fantastiske ullhistorie.
Forskningsprosjektet som ble til en bok for alle som lurer på hva det egentlig ER med nordmenn og ull? Hvor kommer egentlig all ulla fra og hvem var egentlig den norrøne guden Ull?
Les, bla og finn ut:-) Perfekt lektyre til blåkalde vinterdager:-)

Løken, Østfold and Østfold/Oslo

We continuously design new models. We have 7 new models to be released this summer. Valdres Black, Sør-Trøndelag Soknedal Black, Gudbrandsdalen Blue, Østfold Black, Østfold/Oslo Black, Løken Black and Løken Blue. A little sneak a peek here. We have received a few prototypes on Østfold Black, Østfold/Oslo Black and Løken Black. The ones that are interested can get them on our web shop. Be quick, cause it’s only a limited number. Østfold Black, Østfold/Oslo Black are made in silk. Original and true to the original women bunad’s shawl.

Buy Løken Black online

Buy Østfold Black online

Buy Østfold/Oslo Black online

Longyearbyen fotoshoot

I skrivende stund er det en påholden SPTZBRGN penn som fører ordet. Jeg heter Andreas S. Frølich og var med Jarle for å hjelpe til med å fotografere nye bilder til kolleksjonen som Jarle har laget. Etter hans ønske, på selveste Spitsbergen, på ordentlig. Langt der nord, hvor det bor 3000 isbjørner og 2500 mennesker. Et område større enn Danmark. Svalbard er svært, kaldt og mystisk.

Jarle og jeg, vi kjenner hverandre fra Westerdals og har samarbeidet masse i Blackmoose . Jeg er egentlig tekstforfatter av yrke – det er nemlig verdt å nevne at mellom Jarle og meg er det HAN som er egnet fotograf! Men, som Sandefjording er det bare å sæla på og gjøre som kapteinen sier. Så med Jarles fotoutstyr og eget varmt tøy bar det opp til 78 grader nord.

Vi reiste opp 14. desember med fin julestemning i kroppen. Gaver innkjøpt: null. Men store planer om det.

Reisen opp opplevde vi begge som en reise ned i et sort hull. MAKAN til mørke! Det er mørkt som i en SKOESKE på Svalbard i desember, kudos til Longyearbyens innbyggere, lizzm. Vi møtte mennesker som har bodd der i nesten 40 år, hvordan er det mulig å overleve med så lite lux på huden i vintermånedene? Jaggu om jeg vet. Men DE vet og jeg er glad for at det er slik. At noen tar ansvar for Svalbard, den snøkrystallen lengst nord.

I forkant av reisen hadde jeg sett et innslag om Svalbardkunstneren Olaf Storø på NRK 1. Olaf skapte en isbjørn til åpningen av frølageret som ligger rett ved Longyearbyen. En isbjørn kalt «Trude». «Det må da være en mann som kan litt om de feiteste fotolocations på Svalbard» tenkte jeg og det tenkte jeg helt rett i. Vi sjekket inn på på SAS hotellet og møtte straks Olaf, som plukket oss velvillig opp i egen bil og guidet oss rundt i et par timer til noen svært gode plasser å knipse. Kvelden var med det kommet – og det var bare å legge seg for å møte neste dag med glede.

Tidlig neste morgen, i stummende mørke, tok vi drosje ut til flyplassen og plukket opp en Landcruiser, til vår disposisjon for resten av oppholdet. Med den dro vi til første fotografering: Basecamp fangstasjon, eller «trapper station» som det heter på engelsk. Stedet er en turistdestinasjon, her er det mulig å leie hundespann og fise ut i ødemarken med polarhunder som propell. Ved Basecamp ble vi varmt tatt imot av et hyggelig par som ga oss tilgang til alle bygg, samt mulighet for å fotografere sammen med polarhundene som man finner der.

Jarle fikk raskt erfare at alt det varme tøyet han hadde kjøpt inn for turen, ikke hjalp for en modell uten underhudsfett i sin beste alder. Det som måtte til, var hyppige besøk i Landcruiseren og begge henda plantet på varmeapparatet. I minus 15 grader er det begrenset hvor lenge man kan stå stille i fin blådress, selv om man har på seg et nydelig bunadslips i ull. Selv var jeg pakket inn i Bergans og Peak Performancebukse og et par robuste UGGs – jeg kunne ikke hatt det bedre. Lun og fin jobbet jeg på, lyssetting fikk jeg instruksjoner av Jarle på underveis. Svalbard har fint lys, men ikke i desember, da må det små lette SPTZBRGN-lamper til for å få det velkjente uttrykket i bildene.Continue reading «Longyearbyen fotoshoot»

Her er de nye slipsene som kommer til Jul!

Etter hundrevis av mail og forespørsler, har vi denne høsten gleden av å presentere 8 nye slipsmodeller og 6 nye fargevariasjoner. Disse er: Ørskog Sort fra Sunnmøre, Lofoten Blå, Målselv Sort, Lundeby Blå, Sort og Hvit fra Gudbrandsdalen, Romerike L40 Rød og Romerike L55 Blå og Grønn, Bolsøy Blå fra Romsdalen, Sør-Trøndelag Sort, Graffer Sort, Nordland Grønn og Rogaland Blå. De fleste av disse vil være tilgjengelige hos våre forhandlere og i SPTZBRGN’s nettbutikk før Jul. Vi jobber fortløpende med nye design og modeller. Vårens nye modeller vil lanseres før Jul. De nye designene omfatter modeller fra bl.a. fylkene Øst- og Vestfold, Vest- og Aust-Agder, Oppland og selveste Svaldbard. Klikk på headingen for å se resten! :-)

Ørskog Sort fra Sunnmøre.

Continue reading «Her er de nye slipsene som kommer til Jul!»

Rauma Ullvarefabrikk – den 83 år gamle lille kjempen

Ved foten av Romsdals horn og Trollstigen, og ved utløpet av elven Rauma ligger vår leverandør av broderigarn, Rauma Ullvarefabrikk. Den ligger idyllisk til ute på Veblungsnes i Åndalsnes. Ullvarefabrikken er en av våre siste skanser for ullvareproduksjon med norsk ull i Norge. Sptzbrgn ble ønsket velkommen av Direktør Arnstein Digernes og Fabrikksjef Arild Sletta.

Continue reading «Rauma Ullvarefabrikk – den 83 år gamle lille kjempen»

Vi jobber med nye slips!

Da jobber jeg med designet til 10 nye modeller i flere forskjellige farger. Flere farger vil også være tilgjengelig i eksisterende modeller som: Nordland og Graffer. Flere slips av de som er utsolgt er bestillt og ventes mid-August. Også har jeg bursdag i dag!… :-)


Øst-Telemark Rød

Det tar 3 dager å brodere et Øst-Telemark

Det er vanskelig på nett å vise hvilken kvalitet bunadslipsene egentlig har. Slipsene er håndbroderte og er av ypperste prydsøm. Det tar f.eks. 3 dager å brodere et Øst-Telemarkslips og alle materialene som brukes er de samme som i de originale kvinnebunadene. Vi er kjempestolte av kvaliteten på slipsene og de er helt rå live! Legger ved noen større bilder så dere kan se nærmere på kvaliteten.

Telemark_nerØst-Telemark sort

Continue reading «Det tar 3 dager å brodere et Øst-Telemark»