Vakre bunadslips i mohairkalemank og brosjert silke på vei våren 2015

Vi dykket ned i bunadskatten og fant disse fantastiske stoffene;  mohairkalemank, brosjert kalemank, brosjert silke og jaquardvevd ull og har nå fått tilvirket de første vakre bunadslipsene av disse stoffene. 

Stoffene kommer fra Tyrihans og blir en del av vår utvidete Sptzbrgn bunadslipskolleksjon våren 2015.

Alle stoffene er å finne i ulike deler av kvinnebunadene fra alle deler av landet.  Mange norske bunader har ikke broderte elementer, men man finner gjerne fargerike og vakre stoffer i både livene og stakkene.

brokadeslips silkebilde

 

Ekstrabladet om Hallvar Witzøs «Yes we love»

Danskene er med oss i Cannes, Hallvar Witzøs «Ja vi elsker» er en konseptuell film som tar for seg fire karakterer i ulike generasjoner, med hver sin krise på 17. mai. Den er filmet på 35mm film på lokasjoner på Svalbard, i Drøbak, Bergen og Leksvik. Dagens Ekstrabladetsitat: «Og her fra Ekstra Bladets udsendte i Cannes, kan det kun kort og kontant konstateres: Ja, vi elsker Norge»

Her Hallvar  Witzø bunadslipset Sør-Trøndelag Gauldal Sort og fotograf Audun Gjelsvik Magnæs i Lundeby Hvit, lekkert!

Produsent Elisabeth Kvithyll i sin egen vakre bunad fra Nord- Trøndelag (Floandrakt), filmskaper Hallvar Witzø i bunadslipset Sør-Trøndelag Gauldal Sort og fotograf Audun Gjelsvik Magnæs i Lundeby Hvit.

Hurra for 17 mai og Norges grunnlov 200 år!

17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll. Her er Sptzbrgns egne bilder fra feiringen i vakre Trondheim:-)

Barnetog og Nidarosdomen:-)

En av Sptzbrgn bestemødrene og Ulla:-)

Mr. Sptzbrgn jr. i barnetoget, iført lindress og Sør-Trøndelag Soknedal Rust for anledningen:-)

Johan og fruen, han i Bolsøy Blå.

Continue reading «Hurra for 17 mai og Norges grunnlov 200 år!»

Filmskaper Hallvar Witzø til Cannes med «Ja vi elsker»

Trønderens 15 minutters film, med et skråbllikk på norsk 17. mai-feiring, kan gi Norges andre gullpalme gjennom tidene. I Ja, vi elsker følger vi fire personer som sliter på hver sin side under den norske nasjonaldagsfeiringen. De er en liten gutt som slett ikke vil være med på buekorpstog i Bergen, en rullestolssittende veteran på Oscarsborg, en full trøndersk russejente og en splitter naken mann i Svalbards isøde. (Tekst: Jan Gunnar Furuly Aftenposten)

Les mer på Aftenposten: http://www.aftenposten.no/kultur/Skrablikk-pa-17-mai-kan-gi-Gullpalmen-7571074.html

Hallvar Witzø er en god ambassadør for Sptzbrgn her i Øst-Telemark Rød:-) (Foto: Jan Gunnar Furuly)

Filmfotograf Audun G. Magnæs, Filmskaper Hallvar Witzø og produsent Elisabeth Kvithyll  i Cannes (Foto: Jan Gunnar Furuly)

Fotosafari Ørlandet mai 2014

I forbindelse med den nye silke, brokade og ulldamaskkolleksjonen for 2015 dro vi til Ørlandet for fotoresearch. En vilt vakkert tur…landskapet – en mosaikk av klostre og herregårder, fiskevær og åpne landskap, vindmøller og naturreservat – og himmelen sparte heller ikke på noe og bød på regn, hagl, strålende sol og hard vind ..Trøndelag:-)

 
Bilferge over Trondheimsfjorden, en av Norges dypeste fjorder

Ny trøndermodell – Trønder Blå enkel Rose

De tre lærerinnene Ragna Rytter, Ingeborg Krogstad og Kaspara Kyllingstad startet på tidlig 1920 – tallet å samarbeide om det som skulle bli en felles bunad for begge Trøndelagsfylkene. Det var viktig for de tre kvinnene å skape en bunad basert på lokalt tilvirkede materialer og således ble det til at bunaden ble laget av ull og lin.
 Trønder Blå enkel Rose er laget i ren ulldamask med linrenning og er laget av materialet tilhørende livet i Trønderbunaden. Trønder Blå enkel Rose er som resten av SPTZBRGN kolleksjonen sydd for hånd i tråd med gammel tradsjonell håndtverkspraksis.

Slips av tradisjonsrikt mønster i silke fra 1820- tallet

i 1841 giftet Helmer Lundgren seg i Orkdal. Silkestoffet fra vesten han bar ble vevet i Norge en gang på 1820- tallet. Mønsteret på silkestoffet viser fugl Fønix som flyr opp fra en klippe der XVII MAI er hugget inn i granitten. (kilde: museumshandtverkerne.no) Nå lager vi i Sptzbrgn jubileumsslips av stoffet fra Tyrihans, og flere silkeslips er på vei – nydelige stoffer med utgangspunkt i norske bunadsskatter:-)

Tekstilbonanza hos Tyrihans

Noengang fundert på hvor alle de eventyrvakre silketørklærne på enkelte herre og damebunadene kommer fra? Familiebedriften Tyrihans som holder hus på Bryn i Oslo har i over 25 år produsert tekstiler av høy kvalitet. De er levende opptatt av å beholde den norske kulturarven ved å gjenskape stoffer, skjerf og andre produkter som tilhører vår kulturkrets.
Vi tok turen for å se nærmere på potensielle slipsstoffer – Sptzbrgn goes silk!

21. desember – julekalender

21. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER
Lillenissen fant endelig glede i fototakingen, og er igjen på plass:-)
Vi har fortsatt slips igjen som skal finne nye eiere:-)
Til dere nye delere der ute: LIK & DEL denne posten, og lik siden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender.

Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt posten få facebook.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne og på facebook KVELDSTID hver påfølgende dag. Snart er det jul!

Alle slipsene i julekalenderen vår er modellen Telemark Roserekke Sort og dette slipset kan dessverre ikke byttes.

 

15. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

God adventssøndag alle!
Ny dag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips fra SPTZBRGN.
Vi deler ut et nytt bunadslips HVER dag:-) LIK & DEL dagens poste på facebooksiden vår , og lik den samme siden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt denne posten.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne og på facebook på KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften.
Vi har ett all round slips; Telemark Roserekke Sort som ligger inne i alle kalenderpakkene. Vi er dessverre ikke anledning til å bytte dette slipset inn i en annen modell.

14. desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

God lørdags morgen alle der ute! Vi deler ut et nytt bunadslips igjen i dag, LIK & DEL dagens post på facebook, og lik siden vår der inne så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt denne posten. Alle slipsene i vår julekalender er modellen Telemark Roserekke Sort og slipset er ikke byttbart.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-)

13. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

Lussimesse og vår lille Lucia er gavmild:-)
Ny dag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips fra SPTZBRGN.
Vi deler ut et nytt bunadslips HVER dag:-) LIK & DEL dagens post på facebook, og lik siden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt posten på facebook.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften. Alle de 24 slipsene i julekalenderen vår er all round modellen Temelark Roserekke Sort og denne modellen er ikke byttbar.

12 desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

Dagens lille julenisse har bunadslipset klart….
Vi deler ut et nytt bunadslips HVER dag:-) LIK & DEL dagens post på vår Facebookside, og lik facebooksiden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Alle bunadslipsene i julekalenderen vår er all round slipset vårt Telemark Roserekke Sort, slipset er ikke byttbart. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt posten.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne og på facebook KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften.

11. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

Vinne bunadslips i dag? Ny dag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips fra SPTZBRGN.
Vi deler ut et nytt bunadslips HVER dag:-) LIK & DEL dagens post på vår Facebookside og lik facebooksiden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt posten på facebook.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Alle slips i vår julekalender er modellen Telemark Roserekke Sort og denne modellen er dessevrre ikke byttbar. Heng med oss frem til julaften. God deling!

 

10 desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

Tirsdag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips fra SPTZBRGN.
Vi deler ut et nytt bunadslips HVER dag:-)
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften.
Alle slipsene i vår julekalender er all round slipset Telemark Roserekke Sort. Slipset lar seg ikke bytte.

9 desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

Mandag, ny uke og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips fra SPTZBRGN.
Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-)Heng med oss frem til julaften.

Telemark Roserekke Sort er det bunadslipset vi deler ut 24 av i denne adventstiden.  Pga logistikkproblemer kan vi dessverre ikke bytte inn denne slipsmodellen i andre modeller.

8. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

Andre søndag i advent og Jacob gjør som nissefar, han gjør et ekstra hopp for den gode sak:-)
Sammen deler Jacob og Ulla ut enda et håndsydd bunadslips i adventstida.
Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse anonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele:-)

I alle de 24 lukene frem til julaften deles det ut et bunadslips av modellen Telemark Roserekke Sort, bunadslipset er dessverre ikke byttbart.

 

8. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER!

Andre søndag i advent og Jacob gjør som nissefar, han gjør et ekstra hopp for den gode sak:-)

Sammen deler Jacob og Ulla ut enda et håndsydd bunadslips i adventstida.
Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse anonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele:-)

Alle de 24 slipsene i julekalenderen er av modellen Telemark Roserekke Sort og pga. logistikkutfordringer er det dessverre ikke mulig å bytte denne modellen.

7. desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

God lørdags morgen Norge! Ny dag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips. Søskenparet Jacob og Ulla plukker sammen ned dagens bunadslips.
Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften.

Alle slips i SPTZBRGNs JULEKALENDER er all round slipset Telemark Roserekke Sort, dette er ikke byttbart.

6. desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

Nytt håndpakket bunadslips ligger pent pakket og venter på utsendelse…

Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften.
Vi deler ut 24 bunadslips av modellen Telemark Roserekke Sort, vårt all round slips for enhver anledning. Det er dessverre ikke mulighet til å bytte dette slipset i en annen modell, det håper vi på forståelse for.

 

5.desember SPTZBRGNs JULEKALENDER

Nytt håndpakket bunadslips ligger pent pakket og venter på utsendelse…Ulla prøver seg igjen som gavefé:-)
Lik og del dagens post fra Sptzbrgn på vår facebookside og lik siden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender.Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt denne posten.

Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) OBS: Alle kalenderdagene trekkes det ut et Telemark Roserekke Sort bunadslips, dette slipset er vårt all round slips. Slipset kan ikke byttes ut med en annen modell. Heng med oss frem til julaften.

4. desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER.

Ny dag og en ny mulighet for å vinne seg et håndsydd bunadslips.

Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag og vi sender vinneren slipset dagen etter uttrekningen.

ALLE oppfordres til å dele; venner, kjente og ukjente:-) Heng med oss frem til julaften. I dag er det Jacob som er gavefé:-)

I alle eskene er det Telemark Roserekke Sort, ett all round slips med røtter ikke bare i Telemark. Det er ikke anledning til å bytte slipset i en annen slipsmodell ei heller bytte det inn hos noen av våre forhandlere.  Ha en god adventsid:-)

 

 

3. desember: SPTZBRGNs JULEKALENDER

Ny dag ny mulighet, IKKE VÆR BLYG, det er flott å delta hver dag:-)! LIK & DEL denne posten, og lik siden vår så er du med i trekningen om et bunadslips i Sptzbrgns adventskalender. Husk evt. å endre personverninnstillingen din til «offentlig» eller så kommer det ikke opp at du har delt denne posten.
Nye sjanser HVER dag. Vinneren av hver dags delekonkurranse annonseres her inne KVELDSTID hver påfølgende dag. Heng med oss frem til julaften.
Sptzbrgns egen Ulla er gavefé i yndlingskjolen sin fra Jumina – a norwegian fairytale:-)

SPTZBRGNs adventskalender: 24 dager – 24 bunadslips

Kanskje bli det DU som kan smykke deg med bunadslips denne julen,  eller du kan legge arvegaven under juletreet…

Gå inn på vår Facebookside og lik&del posten, og husk å like siden vår. Vi trekker en vinner og annonserer vinneren med fullt navn her inne på bloggen og på Facebook hver påfølgende kalenderdag.

Vi trekker ut fra delingslisten og forutsetningen for å kunne vinne er at man har delt den aktuelle dagsposten inne på Facebook og likt Sptzbrgns offisielle Facebookside.

Alltid en ny dag med nye muligheter..frem til jul. De 24 bunadslipsene i julekalenderen er all round bunadslipsene Telemark Roserekke. Slipsene kan ikke byttes i andre bunadslipsmodeller.

«Ren ULL» Boken om Norges ullhistorie…og Sptzbrgn er med

Boken «Ren ULL» av ulldottene Tone Skårdal Tobiasson og Ingunn Grimstad Klepp, utgitt av Aschehoug dokumenterer vår fantastiske ullhistorie.
Forskningsprosjektet som ble til en bok for alle som lurer på hva det egentlig ER med nordmenn og ull? Hvor kommer egentlig all ulla fra og hvem var egentlig den norrøne guden Ull?
Les, bla og finn ut:-) Perfekt lektyre til blåkalde vinterdager:-)

Footoshoot for FEELGOOD of NORWAY, Ner-Killingberg gård i Nord-Trøndelag

I forbindelse med Sptzbrgn reportasje og førstesidefoto til julemagasinet til FEELGOOD of NORWAY fikk vi anledning til å fortelle denne lille historien om en av de glemte skattene i Nord-Trøndelag. Bortgjemt, midtveis inne i Trondheimsfjorden i bygda Leksvik i Nord – Trøndelag ligger fascinerende og nærmest magiske Ner-Killingberg gård. 

Continue reading «Footoshoot for FEELGOOD of NORWAY, Ner-Killingberg gård i Nord-Trøndelag»

MS Trollfjord Dag 11: Måløy 61°N – Geiranger 62°N – Molde 62°N

Kaptein ved MS Trollfjord Yngve Johannessen på brua i bunadslipset Nordland Blå:-) Staselig mann!

 

Purser Merete Vanebo og Jacob på brua – MS Trollfjord :-)

11 år….spennende….

 

3 år….mer opptatt av å klatre:-)

 

Etter Måløy ankom vi Ålesund, byen som flyter på havet:-) Ålesund sies å være byen med norges mest energiske folkeferd, noe vi kan like:-)

Byen som brant ned i 1904 er gjenreist i Jugendstil og smellvakker! SÅ kom vi til Geirangerfjorden, perlen blant norges fjorder…

 

MS Trollfjord Dag 10: Måløy 61°N og Bergen 60°N

 

IMG_5203

Trykk på link over for å se kortfilm av en MEGET begeistret Ulla med Fløibanen:-)

Den lille familien sov seg forbi Måløy og samlet krefter til et krafttak i Bergen i silende regn, slik det skal være:-) Vi fikk med oss Fisketorget, Bryggen og holdt på å blåse bort oppe på Fløien. Innimellom varmet vi oss med økologisk småmat og varmt drikke inne på Godt Brød 

Vi forlot Bergen med utseiling under den elegante Askøy bru som er en av Norges lengste bruer, 1058 meter lang:-) Da var det bare å glede seg til Gerirangerfjorden:-)

Når storebror ikke vil leke SKAL han!

Suiteplanlegging:-)

Suite MS Trollfjord:-) 

 

 

 

MS Trollfjord Dag 9: Trondheim 63°N – Kristiansund 63°N

Vi forstår begeistringer rundt «Hurtigruten minutt for minutt»  Dette er balsam for en hvilken som helst sjel…

Merkelig å betrakte vår egen hjemby fra frokostrestauranten på skipet:-) Gjest i eget hjem på en måte, det nøt vi med en sen og laaaang frokost.

Mesteparten av de øvrige passasjerene strømmet ut i Trondheimsmorgenen og fikk med seg både nasjonalklenodiumet Nidarosdomen og Olav Trygvasson statuen som troner på en himmelhøy sokkel midt på torget i Trondheim. 

Etterhvert glir MS Trollfjord ut fjorden og passerer Agdenes fyr og videre mot Hitra, øya mest kjent for kamskjell, laks og landets kanskje mest tetteste hjortestamme:-)

Etter å ha passert Tjeldbergodden, Smøla, Tustna og Grip i regn tettere enn en finsk skog lysnet det endelig da vi seilte inn Kristiansund, byen på de tre øyer. Vi brukte opp tiden med å kjøpe bleier på Amfikjøpesenteret med det resultat at vi ble beæret med et ekstra TUUUUT fra skipet som var rett ved å trekke opp brua da vi kom sprintende rundt lagerbygningene på havna:-)

 

MS Trollfjord Dag 8: Mot Polarsirkelen 66°N


Kyststrekningen mellom Ørnes sør for Bodø og Polarsirkelen er  en imponerende etappe til sjøs. I morgentimene gled MS Trollfjord vakkert og stille mellom  tusenvis av holmer og skjær mens vi sakte men sikkert beveget oss lengre og lengre sør bort fra midnattsolens land.

 

Vi ble tipset om å holde øyenen åpne på denne strekningen, med rette. Fjell og fantastiske kulturlandskap lå som perler på en snor; Hestmannen, øygruppa Træna – kjent for huler med 5000 år gammel bosettingskultur, massive fuglefjell og arena for en av Norges vakreste musikkfestivaler Trænafestivalen. Lurøy som huser Dundasslektens 200 år gamle gods med renessansehage og Lovunden med sine 100.000 lundefugl og majestetiske Svartisen, verdt sjøturen alene:-)

På veien sørover stopper vi såvidt opp på Nesna, nesnalobbenes hjemplass, vemod:-)

Vi passerer også Dønna, kjent for Dønnes kirke, middelalderkirken med hemmelige ganger som huser Coldevinfamiliens gravkammer.

Forbi Sandnessjøen fikk vi ett nytt gjensyn med fjellkjeden de Syv søstre på Alstadhaug hvor vi tok foto på veien nordover i bil, nå kom vi tettere på.

Så passerte vi Brønnøysund…og himmelen lysnet med ett. Torghatten kom opp på siden av skipet og på rekordtid og med god hjelp fra mannskapet i resepsjonen fikk vi rigget til lys, reflektorer OG vi fikk tilogmed  hjelp med barnepass…service:-) Timingen var perfekt og MS TrollfjordTorghatten og SPTZBRGN bunadslips Nordland Blå ble foreviget for alltid. Takk MS Trollfjord, takk Hurtigruten:-)

 

 

 

 

Lofoten – Dag 7: Henningsvær 68°N og avreise sørover med Hurtigruten MS Trollfjord

Vågakallen , Jarle og bunadslipset Lofoten Blå

 

Selv i gråvær var det umulig ikke å velge en snipp av Vågakallen som fotolokasjon:-) En mektig fjellformasjon 942 moh i Vågan kommune i Lofoten. Fjellet ligger vest for Kabelvåg og Henningsvær på Austvågøya. På siden som ligger mot Henningsvær er er det en fin sti som gir mulighet for å gå opp til fots. Vi rigget oss til i fjæresteinene og ventet på de rette skyene…

Continue reading «Lofoten – Dag 7: Henningsvær 68°N og avreise sørover med Hurtigruten MS Trollfjord»